Annons:
Annons:

-Det är ett stort och viktigt steg som vi nu har tagit med första salvan till påhugget, säger Fredrik Bergsten. Foto: Botnia Exploration

Första salvan i Fäbodtjärn

Artikel

För första gången på över ett decennium öppnas en ny gruva i Sverige. Det är Botnia Exploration som efter en lång kamp kommit i mål med sitt projekt i Fäbodtjärn i Västerbotten. I början av maj påbörjades drivning av ramp till underjordsanläggningen och innan året är slut ska de första dorétackorna ha levererats.


Botnia Exploration har prospekterat i området sedan 2010 och hittade Fäbodtjärnfyndigheten 2012. Sedan dess har arbetet pågått för att kunna bryta den höghaltiga guldfyndigheten och i början av maj nåddes en viktig milstolpe i projektet – nämligen ”påhugget” där man börjar spränga sig in i berget.

– Vi kommer bygga en 200 meter lång ramp innan vi når malmen på cirka 30-40 meters djup. Vi kommer rakt in på malmen och kan börja ta ut samtidigt som vi bygger en spiralramp där varje varv är ungefär 140 meter och tar oss 15-20 meter ner, förklarar Fredrik Bergsten, ny vd på Botnia Exploration sedan mars i år.

Ovanjordsanläggningen med kontors- och personalbaracker, hårdgjorda ytor för malm och gråbergsupplag och reningsbassänger står klara sedan en tid tillbaka och kontrakt är upprättade både för ortdrivning och anrikning.

– Vi har fått till två mycket bra och viktiga samarbeten för att lyckas med det här projektet, dels med Bergteamet som kommer hjälpa oss med allt bergarbete, dels Dragon Mining som kommer sköta anrikningen åt oss från sitt anrikningsverk i Svartliden, förklarar Fredrik Bergsten.

Malmen fraktas till Svartliden
Malmen kommer att fraktas med lastbil de nio milen till Svartliden och därifrån säljas i form av dorétackor, en oren metallegering som innehåller guld, till ett raffinaderi där de raffineras till rent guld.

– Jag ser att vi med Fäbodtjärn har möjlighet att sätta standard för att göra den här typen av småskaliga ädelmetallfyndigheter lönsamma och samtidigt lämna ett så litet fotspår som möjligt på den yttre miljön, säger han och ser möjligheter för Botnia Exploration att långsiktigt ta sig an fler mindre fyndigheter i Västerbotten som tidigare inte bedömts brytvärdiga.

Hög guldhalt i Fäbodtjärn bidrar till att göra projektet lönsamt. Snittet ligger på 5,9 gram per ton för malmresursen och 7,7 gram för malmreserven. Malmresursen är på 85 000 ton och reserven på 116 000 ton.

Drift i minst fyra år
Bolaget har även en bearbetningskoncession för närliggande Vargbäcken och kommer även fortsätta prospektera i Fäbodtjärn. Livslängden för Fäbodtjärn är i dag är cirka fyra år men redan nu tror Fredrik Bergsten att den kan förlängas med minst två år utifrån de borr-resultat som gjorts.

När gruvan är i full drift kommer den sysselsätta cirka 12 personer i fyra skiftlag i produktionen och minst tre tjänstemän anställda av Botnia Exploration. Platschef och provtagare är redan rekryterade, en geolog ska anställas inom kort. Dessutom kommer Dragon Mining behöva utöka med en till två personer i anrikningen och ytterligare sysselsättning skapas för entreprenören som ska sköta malmtransporten – namnet har inte tillkänna gjorts ännu.

Annons:
Annons:
Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår