När företaget Kanthal, med stark global position inom
industriell värme, ville demonstrera effektiviteten hos sin värmeteknologi så
tog man till ett ovanligt grepp. Företaget inledde ett samarbete med
pizzarestaurangen 800°, och kocken Oskar Montano som bott flera år i
Italien och efterhand finslipat anrättande av traditionell napolitansk
pizza intill perfektion.
Vanligtvis bakas en napolitansk
pizza under ungefär 90 sekunder i cirka 450°C. Utmaningen för Kanthal
var att radikalt korta ner bakningstiden samtidigt som kvaliteten hos den
klassiska pizzan med tomatsås och mozzarella kunde behållas.
Uppgiften att bygga den speciella
ugnen gick till Björn Holmstedt, FoU-specialist inom Kanthal.
- Jag har alltid gillat
ordentliga utmaningar och eftersom jag vet hur viktig värmen är för att göra
pizza, tyckte jag att det här experimentet passade oss perfekt. Eftersom
Kanthals teknik kan producera värme upp till 1 850°C var temperaturen inget
problem. Men att baka pizza är ett precisionshantverk. Därför behövde vi även
utnyttja vår teknik för att ge hög och exakt temperatur som är enkel att
kontrollera, säger Björn Holmstedt.
Och experimentet lyckades.
Kanthal lyckades tillsammans med Oskar Montano baka den traditionella pizzan på
37,55 sekunder i en ugn som värmdes upp till 900°C.
- Jag är förvånad. Jag trodde
aldrig att det skulle vara möjligt. Som kock har jag en passion att baka
perfekt pizza och jag försöker alltid bli bättre på det jag gör, säger Oskar
Montano.
Den speciella ugnen innehöll
bland annat åtta så kallade porcupine-element tillverkade av
järn-krom-aluminium-legeringen Kanthal® AF.
- Experimentet är ett bevis på att vi tillsammans med våra kunder kan komma fram till innovativa lösningar som klarar de flesta utmaningarna. Vissa av våra partnerskap har varat över 20 år och vi samarbetar tätt med våra kunder vid utveckling av produkter och tjänster. Pizzaugnen visar hur Kanthals teknologi och kreativa tänkande kan bidra inom alla branscher, säger Dilip Chandrasekaran, chef för FoU på Kanthal.