Ett steg i rätt riktning – så kan Jernkontorets synpunkter på utredaren Lars Stjernkvists nyligen framlagda betänkande om gymnasieskolan planering och dimensionering sammanfattas.
I ett debattinlägg pekar Jernkontorets vd Bo-Erik Pers och tekniske direktören Gert Nilsson på två punkter i utredningen som faller i särskilt god jord. Den ena handlar om vikten av att sätta ramar för antalet utbildningsplatser. Utbudet av utbildningar bör bestämmas med hänsyn till både elevers efterfrågan och behov och arbetsmarknadens behov.
Vi har länge talat om vikten av att inte utbilda unga människor in i arbetslöshet. Det nuvarande systemet leder till få inriktningar med många platser på de utbildningar som många känner till och som råkar vara ”populära” av en eller annan anledning. Detta får förödande konsekvenser för de unga människor som tar examen till en allt för hård och delvis konstgjord lokal konkurrenssituation, medan andra viktiga jobb inte hittar några kvalificerade kandidater, skriver Bo-Erik Pers och Gert Nilsson.
Den andra punkten handlar om samverkan mellan flera grannkommuner så att geografiska områden kan optimera sitt gemensamma gymnasieutbud.
Om fler kommuner samarbetar kring utbudet av gymnasieutbildningar kan utbudet bli bredare vilket gynnar både studenterna och arbetsmarknaden. Nu väntar vi bara på att Stjernkvists insikter från gymnasieskolan ska tillämpas på våra högre utbildningar, som också behöver stärka sina kopplingar till arbetsmarknadens behov, menar Jernkontorets debattörer.