I ett remissyttrande till regeringen tillstyrker SGU, Sveriges geologiska undersökning, fortsatt tillstånd för Cementa att bryta kalksten vid sin anläggning på Gotland. Men, under förutsättning att tillståndet villkoras så att kravet på åtgärder för att mildra effekterna på grundvattenförekomstens status uppfylls.
SGU skriver i sitt yttrande att Cementas ansökan strider mot miljöbalken eftersom en verksamhet inte får tillåtas om den leder till en försämring av statusen eller äventyrar möjligheten att nå miljökvalitetsnormerna i vattenförekomsten. SGU anser dock att undantagsbestämmelserna i 4 kap. 11-12 §§ vattenförvaltningsförordningen ska tillämpas. ”Den ansökta verksamheten utgör basen för, och är en förutsättning för, cementproduktionen vid Slite. Samhället har ett stort behov av cement för ett flertal verksamheter såsom infrastruktur, husbyggen, gruvbrytning med mera” skriver SGU.
Andra remissinstanser är inte lika milda. Länsstyrelsen på Gotland tycker att ett eventuellt tillstånd ska begränsas till tolv månader och inte tre år som Cementa vill. Havs- och vattenmyndigheten menar att Cementa inte vidtagit alla åtgärder för att mildra de negativa förekomsterna i vattenkvaliteten. Vattenmyndigheten för Södra Östersjön menar att miljöbedömningen har samma brister som Mark- och miljööverdomstolen slog ned på. Naturvårdsverket vill avvisa nya tillståndsansökan eftersom utredningen om miljökonsekvenserna är bristfälliga. Däremot är Region Gotland fortfarande positivt inställda till Cementas kalkbrytning. Källor: SGU och Dagens industri.