Ryssland är det fjärde största gruvlandet i världen och en stor exportör av mineraler/metaller. EU importerar 40 procent av sitt nickelbehov från Ryssland och Belarus, 36 procent av sitt palladium, 16 procent av guld, 54 procent av kalisalter, 85 procent av vanadin samt 36 procent av kokskol.
EUs importberoende av metaller som järnmalm, koppar och bauxit/aluminium och även så kallade kritiska råvaror är välkänt. I skuggan av Rysslands invasion av Ukraina kommer frågan om hur EUs situation påverkas med anledning dels av en förändrad handelssituation med Ryssland och dels av förstörelse av gruvor och smältverk i Ukraina.
För att belysa dessa frågor har RMG Consulting på Svemins uppdrag tagit fram en rapport vilken presenterades av Magnus Ericsson (RMG Consulting) på ett frukostseminarium anordnat av Svemin.
Efter Magnus presentation, där han också konstaterade att det för tillfället inte råder något stopp för handel med Ryssland och metaller, följde en paneldebatt. Johan Sjöberg (svensk Näringsliv) konstaterade att i dagens integrerade värld är det svårt att följa enskilda råvarors väg och konsekvenserna av ett handelsstopp med Ryssland kan få oanade följder. Maria Sunér (Svemin) konstaterade att priserna på insatsvaror i gruvindustrin har gått upp men så har också priserna för metaller. Maria Rosendahl (teknikföretagen) ser god orderingång men utryckte oro för lägre lönsamhet. Erika Ingvald (SGU) påpekade att Sverige har stora resurser och cirka hälften av mineralerna/metallerna på EUs kritiska lista skulle kunna produceras i Sverige. Tillsammans var de överens om att kriget kommer hålla på under en längre tid och att detta har lyft frågan om ”security of supply” inom EU vilket kan få positiva effekter för svensk gruvindustri.
Rapporten går att ladda ner från https://www.svemin.se/aktuellt/nyhet/event/valkommen-till-frukostseminarium/