Europadagen firas den nionde varje år för freden och sammanhållningen i Europa. Dagen är årsdagen av den historiska Schumandeklarationen (1950), då Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman föreslog en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart. Förslaget är att betrakta som startskottet för EU.
Jernkontoret uppmärksammade Europadagen genom att arrangera ett seminarium med tyngdpunkt på Europeisk stålforskning och Jernkontorets roll för forskningen, historiskt och idag. Mathias Ternell, handelspolitisk direktör, Jernkontoret gav en exposé över framväxten av Europeiska kol- och stålgemenskapen (EKSG) från 1952. Kol- och stålforskning var prioriterade områden inom gemenskapen redan från starten 1952. Och Sverige via Jernkontoret lyckades få vara med i olika sammanhang. Forskningsfördraget var på femtio år och under dessa år ackumulerades ett rejält kapital. Vid fördragets slut skulle beslut tas om hur kapitalet skulle användas vidare. Sverige som blivit medlem i EU 1995 kunde vara med och påverka. Det var hårda förhandlingar där Jernkontorets representant Mathias Ternell lyckades landa det så kallade ”Ternell-paketet” som räddade en betydande summa till den fortsatta europeiska kol- och stålforskningen.
Jernkontorets stora roll
Seminariets huvudtalare var Sven Sundberg, tidigare Jernkontorets forskningschef, och han talade utifrån sin rapport ”Dokumentation av svenskt och finländskt deltagande i europeisk stålforskning”. Dokumentationen är mycket utförlig och behandlar det framgångsrika deltagandet från svensk och finsk sida i den europeiska kol- och stålforskningsverksamheten fram till 2017. Det kan konstateras att Sverige och Finland har fått mycket för pengarna och att Jernkontorets roll inom den europeiska stålforskningen har och är mycket stor.
Rachel Pettersson, forskningschef vid Jernkontoret avslutade med att teckna en bild av EUs gemensamma forskningsutveckling från 2017 fram till idag och som lett fram till världens största forskningsprogram för stål – Clean Steel partnership. Rachel Pettersson avslutade med att konstatera att det finns sällsynt mycket stålforskningspengar att söka, just i år.
Sven Sundbergs rapport kan beställas från Bergshistoriska Utskottet och kostar är 175kr.