Elöverskottet i norra Sverige, som finns idag, kommer att vara otillräckligt när H2 Green Steel och Hybrit drar igång om några år. För att klara energibehovet planeras därför produktion av vätgas i stället för el och att därmed kunna runda elnätet. Räddningen för de gröna stålprojekten kan bli havsbaserad vindkraft och fyra stora havsvindparker planeras i den svenska delen av Bottenviken med en väntad kapacitet på 34 TWh, vilket motsvarar hela den svenska vindkraftsproduktionen för 2022. Dessutom pågår tre stora projekt i Finland som omfattar totalt 42 TWh. Samtliga projekt har inlett samrådsprocessen och undersökningar till havs pågår.
-Det finns en grov plan om att lämna in en miljöansökan inom de närmaste åren. Som det är nu siktar vi på att ha en park i drift 2030. Från och med att vi får tillstånd räknar vi inte med mycket mer än två år för detaljprojektering och två år för byggnation, säger Barbro Grebacken, projektledare för vindparken Bores Krona, som drivs av Gävlebaserade bolaget Svea Vind Offshore och är ett av de fyra projekten.
Till detta kommer Njordr Offshore Wind som utvecklar två vindkraftsparker utanför kusten i Västerbotten och i södra Norrbotten, och Skyborne Renewables som har ett vindkraftsprojekt utanför Kalix skärgård. Källa: Dagens industri.