I bästa tänkbara försommarväder genomfördes Borr & Spräng 2023 på Aronsborg i Bålsta för ett par dagar sedan.
– Rekordmånga utställare, vi är jätteglada över att både få välkomna gamla och nya utställare och att så många har anmält sig till middagan, 240 personer, summerar ordförande Jan Johansson, BEF, Bergsprängnings Entreprenörernas Förening. Han lovar en fortsättning nästa år, även då vid Aronsborg.
– Vi var på ett annat ställe förra året men det känns bra att vara tillbaka vid Aronsborg. Det är en bra plats för mässan, i år är det tionde året som vi arrangerar Borr&Spräng, säger han.
Spräckare för känsliga miljöer
När det inte går att spränga är stenspräckare ett alternativ. Amas, återförsäljare för Powertools, visade stenspräckaren Hirado N50, ett redskap som väger 720 kilo och kan användas av maskiner över åtta ton.
– Spräckkraften för N50 ligger på 2 560 ton, vi har även en modell större, R50, som har ytterligare 1 000 tons spräckkraft, säger Vilgot Mäntynen, säljare på Amas.
– Den används framförallt i känsliga miljöer, inne i städer exempelvis, där man inte kan spränga. Det här är tredje mässan som vi visar den på och det finns helt klart ett intresse, säger kollegan Fredrik Eriksson.
Amas. Stenspräckaren Hirado N50, ett redskap som väger 720 kilo och kan användas av maskiner över åtta ton. Den säljs av Amas, på bilden ses Vilgot Mäntynen och Fredrik Eriksson.
Sprängmedel till bergtäkter och mindre gruvor
Sprängmedelsleverantören EPC fanns på plats för att träffa nya och gamla kunder och berätta om sitt erbjudande.
– Vi levererar främst till bergtäkter och mindre gruvor, berättar Mattias Larsson. EPC Sverige AB har sitt huvudkontor i Eskilstuna, samt depåer i Göteborg, Torpshammar och Umeå och är specialiserade på sprängmedel och relaterade tjänster.
EPC Sverige AB brukar ställa ut på Borr & Spräng.
–Kul att få komma ut på mässa igen, summerar killarna i montern.
EPC, med huvudkontor i Eskilstuna, levererar sprängmedel till bergtäkter och gruvor. Gänget stod redo i montern att träffa sina kunder.
Utmanar borrbranschen med prispressad rigg
Med Hyundai-ägda Everdigm T500 vill Peder Jonsson utmana hela Sveriges borrbranschen med ett budgetalternativ.
– En borrigg idag kostar en rejäl slant och det finns inte många alternativ till de stora märkena. Med Everdigm vill jag utmana branschen med en maskin till ett betydligt bättre pris som gör samma jobb, men i ett mer avskalat utförande och runt 20 procent lägre pris, säger Peder Jonsson, LoMaCom, som det nystartade företaget heter.
– Det här är den första maskinen i hela Europa. Målet är att jag ska bli huvudleverantör för Europa, säger han.
Peder Jonsson satsar på att erbjuda borrbranschen ett budgetalternativ – Everdigm T500.
Uppdämt behov av att träffas
För Eurodrilling Center är det självklart att vara med på Borr & Spräng.
– Jag var med och startade mässan en gång i tiden. Just nu upplever jag att det finns ett uppdämt behov av att kunna träffas igen. Det är redan mycket folk, konstaterade Christer Wretman trots att klockan inte passerat lunch ännu.
– Vi visar upp bland upp vårt sortiment från Robit som vi jobbat med sedan 1994, fortsätter han. Finska Robit har tillverkat kvalitetsutrustning för borrning inom grundläggning, brunnsborrning och energiborrning i mer än 30 år och är idag representerade i 115 länder.
Eurodrilling Center har sett fram emot att få träffa kunder och branschkollegor igen.
Dino med enhålsautomatik
Sandvik, som är en av medarrangörerna visade på maskinsidan bland annat upp sin Dino DC420Ri 55. Det är en topphammarrigg, speciellt för borr- och sprängningsentreprenörer. Den har jämför med föregångarna Dino DC410Ri bredare bandvagn för bättre stabilitet, kraftfull steg V-motor för lägre utsläpp och enhålsautomatik.
Foto: Pressbild Sandvik bildbank.
Åtta års utveckling bakom Epirocs stora lansering
Epiroc lanserade sin nya Smartroc T25R på Borr & Spräng, en produkt som tillverkaren arbetat med sedan 2017.
– Vi har fokuserat mycket på stabilitet och köregenskaper. Istället för svängkrans har den en 90/90-graders bomsväng som gör den oerhört välbalanserad. Med bommens placering når vi också en större yta, 45 kvadratmeter utan att flytta maskinen – det ger mer borrning per motortimma, säger Adam Sundlöf, global teknisk serviceingenjör och den som drivit utvecklingsarbetet av maskinen.
Maskinen kan styras helt och hållet via radiokontroll – även sprängtutan – vilket gör att operatören kan stå på ett längre avstånd från maskinen och spara sin hörsel.
– Vi har dessutom minskat vältrisken med maskinen. Vältolyckorna sker enbart när maskinen förflyttas och genom att vi inte behöver flytta maskinen lika ofta minskar också vältrisken, säger produktchef Marcus Leü.
Maskinen har utvecklats i nära samarbete med svenska kunder och under 2023 kommer Epiroc i Sverige och Norge att tillsammans få tio maskiner av den nya modellen.
– Det är först till kvarn, säger Marcus Leü.
Maskinen kommer även att visas upp vid ett kundevent vid Epirocs anläggning i Slagsta den första juni samt vid Landvetter i Göteborg den åttonde juni.
På Borr & Spräng lanserades Epiroc Smartroc T25R som är gjorts om från grunden för att bli mer välbalanserad och klarar en stor täckyta. Adam Sundlöf och Marcus Leü presenterade stolt nytillskottet.
Tio-års jubileum för japansk bergspräckare
I tio år har Yamamoto sålt bergspräckare på den svenska marknaden. Spräckaren som visades på mässan kräver en grävmaskin på minst 12 ton och har en spräckkraft på 2 200 ton.
– Nytt från Yamamoto är de extra långa blecken som gör att blir mindre känsligt för hur djup borrningen är, säger Jonas Ståhlbåge, säljare. Han är mycket nöjd med dagen och tycker att rätt besökare är på plats.
– Helt klart den bästa mässan för våra produkter, säger han.
Severi Silva och Jonas Ståhlbåge visade Yamamotos bergspräckare som funnits i Sverige i tio år i år.
Spiralkronorna tillbaka hos LIFA
LIFAs kunder har efterfrågat Monarks spiralkronor och nu finns de i sortimentet igen.
– De har funnits tidigare men vi har inte haft dem på ett tag. Många har frågat efter dem så det är ett populärt inslag att de är tillbaka, säger Tobias Jernberg, säljare på LIFA.
LIFA är en av medarrangörerna till mässan och Tobias och kollegan Ulrika Dahlman är nöjda med dagen.
– Jättebra mässa och kul att få träffa mycket kunder, säger de.
Tobias Jernberg visade spiralkronor från Monark som nu är tillbaka i sortimentet.
De tror på e-handel för reservdelar
Förra sommaren startade Velroqs e-handel där reservdelar till Sandviks maskiner erbjuds snabbt och smidigt.
– Vi har vårt lager i Holland och kunden får sina varor på 1-2 dagar. Vi tror att många kommer vilja köpa sina reservdelar digitalt och hoppas kunna växa med fler varumärken på sikt, säger Tuomo Pollari.
Tuomo Pollari. Velroq, tror att fler kommer vilja köpa reservdelar digitalt i framtiden.
Bättre produktivitet med Sandviks nya stångstandard
Sandvik har utvecklat en egen standard, CT55, som beskrivs som ”den nya generationen av T51-standarden” för borrstänger. Gängan har en unik utformning som minskar spänningarna och ger hela systemet styvare, vilket gör att man kan mata mer utan avvikelser. Borrstängerna passar till Sandviks DXi-riggar för 89 millimeters hål och uppåt.
– Produktivitet är ett av de främsta argumenten, våra stänger klarar 15-20 procent fler borrmeter per timma. Vi har också en bränslebesparing på runt 20 procent. Dessutom en bättre livslängd i och med att det inte går åt lika mycket stänger, säger Fredrik Björk, produktchef, topphammare ovanjord, Sandvik Rocktools.
Sandvik har utvecklat en egen standard för borrstänger som ger bättre produktivitet och minskar bränsleförbrukningen enligt produktchef Fredrik Björk.
Debut för SMC på Borr & Spräng
SMC AB, som utvecklar egna hydrauliska redskap inom demolering, är med på Borr & Spräng för första gången i år.
– En intressant mässa för oss, säger vd och grundare Anders Ståhle.
Han är i grunden bergsingenjören och startade Ståhles Mining and Construction AB, SMC, 1997. Fokus för SMC:s produktutveckling ligger på verktyg för kontrollerad demolering, som hydraulhammare, saxar och fräsar.
– Vi säljer mest i Sverige. Nyligen sålde jag nummer 22 av vår 7 000-kilos hammare till Aitikgruvan, de har tre liknande sedan tidigare, berättar Anders Ståhle.
Ståhles Mining and Construction AB, SMC, utvecklar egna redskap inom demolering, bland annat augerborrar. Anders Ståhle startade företaget 1997 och ställer nu ut för första gången på Borr & Spräng.
Överraskning för bergsprängarstudent
Traditionsenligt delas ett pris ut av Bergsprängnings Entreprenörernas Förening, BEF och Sandvik till en framstående elev i branschen. Årets pristagare heter Robin Nyflött och går på Spångbergsgymnasiet i Filipstad. Han kunde inte själv närvara vid prisutdelningen, priset mottogs istället av Robins lärare Tore Hopman.
– Det blir en glad överraskning för honom när han kommer hem på lördag från en resa. Han vet ingenting, säger Tore Hopman.
Priset består av blommor, diplom, en prissumma på 20 000 kronor samt en resa till Sandviks fabrik i Tammerfors i Finland.
Tore Hopman, lärare på Spångbergsgymnasiet i Filipstad fick ta emot årets studentstipendium i Robin Nyflötts ställe. Stipendiet delas ut av BEF och Sandvik och innefattar blommor, diplom, 20 000 kronor samt en resa till Sandviks fabrik i Tammerfors.