Den femte september kommer Ovako att inviga världens första anläggning för tillverkning av fossilfri vätgas. Anläggningen, som ska användas för att värma stål vid stålverket i Hofors blir även Sveriges största elektrolysanläggning för tillverkning av vätgas. Invigningen av anläggningen markerar ett stort steg mot hållbar svensk stålproduktion och har stor potential för framtida global utsläppsminskning.
– Uppvärmning av produkter i stålindustrin har alltid krävt stora mängder fossila bränslen och det rimmar illa med Ovakos ambitiösa målsättning att ha noll utsläpp i verksamheten. Norden har unika resurser i form av fossilfria energislag och det har vi tagit fasta på i vårt innovationsarbete, säger Marcus Hedblom, vd och koncernchef Ovako, och konstaterar att satsningen startar ett nytt kapitel i svensk stålhistoria.
Anläggningen om 20 MW som ska generera 3 880 kubikmeter fossilfri vätgas i timmen kommer, förutom att värma upp stål inför valsning, även att användas som bränsle till bränslecellsdrivna bilar och för fjärrvärme i samhällen nära Hofors.
Satsningen stöds av Energimyndigheten med ett uttalat syfte om att etablera en industriöverskridande användning av fossilfritt tillverkad vätgas. Ovako samarbetar med Volvokoncernen, Hitachi Energy, H2 Green Steel och Nel Hydrogen. Marcus Hedblom påpekar att det viktigt att satsa på lösningar som ger en stor och snabb klimatnytta.
– Sedan 2015 har vi reducerat våra koldioxidutsläpp med 57 procent och nu kommer vi som första stålbolag visa att det är möjligt att värma upp stål med fossilfritt tillverkad vätgas före valsning och på så sätt komma ännu närmare nollutsläpp av koldioxid i vår stålproduktion, säger Marcus Hedblom.
Källa: Ovako