Nationalekonom David Sundén sågar de aviserade satsningarna på fossilfritt stål i en ny omdiskuterad rapport. Han vänder sig emot att företagen, trots satsningar som saknar motstycke, inte redovisat några ekonomiska lönsamhetsanalyser, varken företags- eller samhällsekonomiska. Dessutom är han kritisk till att alla företagen lägger alla ägg i samma korg och satsar på en och samma typ av teknik - produktion av järnsvamp med hjälp av vätgas, som sedan omvandlas till stål i ljusbågsugnar samt att tekniken i sig inte ger några konkurrensfördelar – förutom möjligheten att tillverka fossilfritt stål. Tekniken kan inte kallas banbrytande och risken är stor att bli omsprungen av aktörer med mer banbrytande teknik, menar han.
I rapporten, som är utgiven av Skandinaviska Policyinstitutet (SPI) - en icke vinstdrivande och politiskt oberoende forsknings- och public policyorganisation med syfte att gagna svensk konkurrenskraft, lyfter han fram att de investeringar som LKAB, SSAB och H2 Green Steel gör i dagsläget kan vara föråldrade och olönsamma redan på medellång sikt, utan att bolagen har några alternativ att falla tillbaka på.
-Trots alla risker tar bolagen ut framgångarna i förskott i sin marknadsföring av vad de kallar fossilfritt stål, skriver han. Verkligheten 2030 kan mycket väl innebära att inget av bolagen har lyckats med sina satsningar. I värsta fall har LKAB genom olönsamma investeringar slarvat bort en av Sveriges största tillgångar – den svenska högkvalitativa järnmalmen.
De tre kritiserade företagen i rapporten tillbakavisar Sundéns analyser och menar att rapporten missar viktiga punkter.
Niklas Johansson, klimatdirektör på LKAB:
-Om inte LKAB gjorde bedömningen att det var en lönsam affär skulle vi inte göra satsningarna, säger LKABs klimatdirektör till SVT.
-Det kommer givetvis bättre teknik om tio år men kunderna har inte tid att vänta och det finns en vilja att betala redan i dag, säger H2 Green Steels vd Henrik Henriksson till Sveriges Radio.
SSAB har varit minst synlig i debatten som blossat upp efter rapportsläppet, men har i en skriftlig kommentar till SVT svarat att: ”Det (Hybrit reds anm) är den teknik som har bäst förutsättningar för oss. Vår omställning fortsätter och vi ser det som viktigt för ökad svensk konkurrenskraft och säkrade industrijobb i Sverige.
Rapporten är den första av tre. I de två uppföljande rapporterna som återstår kommer beräkningar i form av marknadsanalyser att presenteras.