SGU har summerat 2023 som ett år präglat av dämpad global ekonomi och geopolitisk oro. Efterfrågan av både järnmalm och basmetaller har tidvis varit låg under året. Under årets två sista månader vände utvecklingen och priset på järnmalm steg. Prisökningarna under årets sista två månader var ett resultat av stimulansåtgärder från den kinesiska staten och att stålverken återigen fyllde på sina lagernivåer. Vid årets slut var priset nära 140 dollar per ton.
Guld och silver har haft både upp- och nedgångar i priserna under året. I samband med att amerikanska centralbanken annonserade räntehöjningar under årets första halva övergav investerare guldet. Samtidigt fanns perioder med försvagad amerikansk dollar och det bidrog tidvis till att guld blev attraktivt för investerare. Konflikten mellan Ryssland och Ukraina bidrog också till prisökningar. Årets sista bankdag nådde guldet toppnoteringen på 2 078 dollar per troy uns, (1 troy uns =31,105 g). Silverpriset följde i stort sett guldets utveckling.
Priset på uran fick ett uppsving under året. Priset ökade markant eftersom fossilfria energikällor efterfrågades världen över. Nickelpriset sjönk under hela 2023 på grund av minskad efterfrågan.
– Även priset på nickel förväntas förbli på relativt låga nivåer på grund av en överskottssituation. Nickellagren på metallbörsen i London (LME) hålls uppe, bland annat av nickel med ryskt ursprung, berättar Carolina Liljenstolpe, samhällsekonom på SGU.
Priset på palladium dalade under 2023 och nådde i december den lägsta nivå på flera år. Orsaken var en generellt dämpad ekonomi och därmed minskad takt i biltillverkningen, där palladium används.
Priset på kobolt låg på en relativt låg stabil nivå under året. Kobolt har under året påverkats av logistikproblem i sydafrikanska hamnar. Mycket talar för att logistiken fortfarande kommer vara en riskfaktor för leveranskedjorna av kobolt.
Källa: SGU