Skandinaviska Policyinstutet har publicerat den andra rapporten i projektet ”Samhällsekonomiska effekter av att producera fossilfritt stål i norra Sverige”. Den första rapporten som släpptes i höstas ifrågasatte nyttan med de stora satsningarna i norr och fick stor medial uppmärksamhet och flera kritiska röster höjdes.
I den nya rapporten gör författaren David Sundén en noggrann studie av de villkor som LKABs och H2GS investeringar bygger på för att kunna bli lönsamma. Resultatet visar bland annat att LKABs planer grundar sig på ”optimistiska antaganden” om framtida priser kring elförbrukning och koldioxidutsläpp.
Sundén konstaterar också att Norrbotten saknar avgörande konkurrensfördelar jämfört med regioner med tillgång till billig naturgas för järnsvampsproduktion. Han framhåller att när utsläppen minskar från konkurrenternas naturgasbaserade järnsvamp, kan LKABs konkurrenssituation försämras ytterligare. Redan i dag skulle LKABs järnsvamp vara den dyraste på marknaden, enligt rapporten.
Även denna gång har inte kritik mot rapporten från branschen låtit vänta på sig.
– Att inte ställa om är förknippat med väsentligt högre risk. Vi bygger en värdekedja för marknaden här. Det måste man ta hänsyn till. Det går inte bara göra det utifrån en nationalekonomisk kalkyl, säger Niklas Johansson, direktör för klimat och information på LKAB till Dagens industri.
H2GS hållbarhetschef Lina Håkansdotter är kritisk mot att rapporten bygger på felaktiga påståenden. Bland annat menar hon att David Sundén gjort en analys på ett fiktivt vätgasstålverk.
– Vi har hela kedjan med vätgas, järnsvamp och stål i en integrerad process. El är en av våra huvudinsatsvaror och vi lägger stor vikt vid effektivitet i vätgasproduktionen och en kontinuerligt varm process vilket bland annat gör vår verksamhet cirka 25 procent mer energieffektiv än att tillverka järnsvamp på ett ställe och stål på ett annat, säger hon till Dagens industri.
Källa: Skandinaviska Policyinstutet och Dagens industri