Det har tidigare funnits stora kunskapsluckor om hur additiv tillverkning påverkar människors hälsa. Detta har nu kartlagts genom projektet Hämat, som är den största undersökningen som gjorts i världen kring detta ämne och ligger till grund för Arbetsmiljöverkets tar beslut om nya arbetsskyddsförordningar.
– Vi kan konstatera att det här är relativt “snälla” miljöer, vilket är ett bra resultat för industrin. Det går inte att påvisa några negativa hälsoeffekter, även om det märks en förhöjd halt av metaller i blodet om det slarvats med skyddsutrustningen i metallverkstäderna, konstaterar projektledare Pelle Mellin, Swerim.
Han menar dock att det trots det positiva resultatet finns anledning för Arbetsmiljöverket att titta närmare på gränsvärden och krav på skyddsutrustning.
–De riktlinjer som finns idag när det gäller till exempel koboltpulver, som används vid viss additiv tillverkning, är för generösa. På grund av den skyddsutrustning som används idag, även utan att kraven finns där, så har vi inte sett någon förhöjd cancerrisk. Men vi vet ju ännu inte de långsiktiga konsekvenserna. Finland har redan idag ett gränsvärde för nanopartiklar. Det har vi ännu inte i Sverige, säger Pelle Mellin.
Källa: Swerim