SMA Mineral har föreläst i riksdagen om kalkens betydelse i Sverige. Huvudbudskapet löd: Sverige behöver kalk även i kristider – och då behövs kalk från egen hemmaplan.
– Kalk finns, vad Sverige däremot inte har är kalk där vi har tillstånd att bryta. Det är problemet, förklarar Svante Fielding, vd för SMA Mineral som höll i presentationen tillsammans med tekniske chefen Jan Batte. Han uppmanade riksdagsledamöterna att diskutera möjligheterna till klassning av Stucks (gotländsk kalksten) som samhällsviktig verksamhet och ompröva tillståndsbeslutet så att produktionen av samhällsviktig kalk kan nystartas.
Sverige behöver ungefär två miljoner ton bränd kalk om året. Den brända kalken är nödvändig framför allt för att framställa stål och pappersmassa, berika jordar, förhindra försurning av vattendrag, rena dricksvatten och luft från förbränningsanläggningar.
Seminariet riktade sig till riksdagsledamöter samt representanter inom Näringslivets försörjningsberedskap, IVA, Försvarshögskolan, Jernkontoret, Svemin och Klimat- och näringslivsdepartementet.
SMA Mineral fick beröm av bland annat Niklas Rossbach från Försvarshögskolan för sitt föredömliga sätt att visa hur viktig kalken är för samhället. Han påminner också om Sveriges medlemskap i Nato.
– Vi har ett åtagande att vidmakthålla vår egen förmåga, ha en resiliens och uthållighet. För att ha det måste vi ha kalk. Det kan vara värt för politikerna runt bordet att ta fasta på det, uppmanar Rossbach.
Källa: SMA Mineral