Forskare vid Luleå tekniska universitet har utvecklat en geometallurgisk modell som hjälper gruvbolagen att förutspå vad som händer när malmen bryts, visa fördelningen av metaller och mineral i malmkropparna och därigenom göra processen effektivare och optimera utvinningen. Modellen utgår från Garpenbergsgruvan men kan appliceras i andra gruvor och nu samarbetar forskarna i Luleå med Boliden för att tillämpa och vidareutveckla modellen.
– Att utvinna flera värdefulla metaller ur en och samma malm ställer höga krav på integrerad malmkaraktärisering och processutveckling – och vi har lyckats hitta en framgångsrik modell som underlättar detta, säger Glacialle Tiu, forskare inom malmgeologi vid Luleå tekniska universitet som nyligen disputerat i ämnet.
Forskningen har fått stort genomslag och flera gruvbolag runt om i världen har visat intresse för resultatet. Framöver kommer fokus i forskningen vara att hitta sätt att bygga upp databaser som på ett bättre sätt integrerar information från olika delar av gruvverksamheten, med hjälp av smart sensorteknik som samlar in data i realtid. Maskininlärning och AI är viktiga delar i det fortsatta arbetet med syftet att skapa en så kallad digital tvilling av modellen och hela gruvprocessen.
Källa: Luleå tekniska universitet