Annons:
Annons:

Med hållbarhet i sitt DNA

ANNONS

Med grundidén om att ta tillvara på överblivet stål och skapa en marknad för det har Norex hållbarhet bokstavligt talat i sitt 40-åriga DNA. Nu satsar företaget vidare med en egen hållbarhetsavdelning, som inte bara ska se till den egna verksamheten utan även hjälpa stålverken att bli mer hållbara. 

Norex har under åren utvecklats till ett företag med närmare 200 anställda och en omsättning på en miljard med höga tillväxtambitioner. Det hela började för mer än 50 år sedan, då en av företagets grundare, Leif Fredriksson, fick idén på sin yrkesutbildning när han såg hur företaget han praktiserade på klippte plåt och slängde det som blev över.

– Han tyckte att det var onödigt spill och funderade över vad man skulle kunna göra med det, säger vd ­David Fredriksson, brorson till Leif och uppvuxen med företaget.

Norex grundades för 40 år sedan, i september 1983. Den största och snabbast växande delen av företaget är idag servicedivisionen där Norex med egen personal och utrustning ute på stålverken tar hand om skrot och slagg och ser till att allt som går att återanvända återgår till produktionen. Servicedivisionen etablerades för 17 år sedan efter ett företagsförvärv och har tredubblat sin verksamhet under de senaste fem åren.

– Det mesta av skrotet som vi tar hand om går tillbaka till stålverkens egen produktion, men ibland vill de sälja skrotet vidare till en extern part och då ser vi till att hantera även det på ett så bra sätt som möjligt för den som ska ha det, berättar David Fredriksson.

Norex finns representerade på fler än hälften av alla stålverk i Sverige och Finland och ser stora tillväxtmöjligheter även framåt i takt med att stålindustrin ställer om till fossilfritt.

– Vi räknar med att dubbla omsättningen inom de närmaste tre till fyra åren och kommer behöva anställa runt 200 personer till.

Nu skruvar företaget även upp sitt hållbarhetsarbete och har tillsatt en ny hållbarhetsavdelning som ska arbeta tillsammans med kunderna för att inte bara minska det egna klimatavtrycket utan även bidra till att sänka kostnaderna och miljöpåverkan för kunderna. Tidigare har man mest tittat på de egna processerna, nu lyfter man blicken och tittar även på vad som händer hos kunden.

– Framåt kommer vi att börja med att i varje nytt projekt se över möjligheterna att göra det helt fossilfritt. När vi gör vårt jobb rätt hjälper vi stålverken att minimera sin klimatpåverkan. Om man kan återanvända materialet på ett begåvat sätt påverkar det inte klimatet negativt, utan istället neutralt eller till och med positivt i en relativ mening, säger David Fredriksson.

Konkreta åtgärder för att minska klimatpåverkan som Norex gör i den egna verksamheten är bland annat att använda fossilfritt bränsle, HVO, och köpa batterielektriska eller elektriska maskiner och redskap.

– Ny teknik kommer hela tiden nu och ger nya möjligheter, och vi är med och provar där det är möjligt. Just nu tittar vi på att byta ut vår fordonspark och kommer inte köpa ett enda fordon utan att noga överväga om det kan ersättas av ett elektriskt. Vi kommer framöver att räkna på varje investering ur ett hållbarhetsperspektiv, tillägger han.

Hållbarhetsarbetet har även hittat till ledningsgrupp, där man diskuterar strategiska frågor utifrån ett tydligt hållbarhetsperspektiv, vilket inte bara innebär klimat- och miljö utan även till stor del arbetsmiljö och personsäkerhetsfrågor.

– Norex uppdrag är att skapa ”Sustainable Steel Solutions”.


David Fredriksson, vd på Norex, är uppvuxen i företaget som hans pappa och farbror grundade för 40 år sedan.

Annons:
Annons:
Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår