Annons:
Annons:

Nordkalk minskar CO2 med hjälp av membranteknik

ANNONS

Nordkalks fabrik i Köping är först i branschen i Europa med att använda membranteknik för CO2-reducering i tillverkningen av bränd kalk. Tekniken utgör en milstolpe på vägen mot helt klimatneutrala kalkprodukter.

CO2-infångningen är viktig för branschen, dels för att CO2 förekommer i bränslet som traditionellt används, dels för att det förekommer naturligt i kalken. CO2 blir allt mer på agendan och det ställer krav bakåt i kedjan. Tillsammans med planerat byte till hundra procent fossilfria bränslen i processen kommer koldioxidavskiljning att utgöra en avgörande milstolpe på vår resa mot att uppnå netto noll utsläpp.

– Det här är viktigt för kalkbranschens överlevnad. Nu är det vår tur att göra något. Industrin ställer krav. Marknaden vill att vi reducerar CO2 i framställningen av vår produkt bränd kalk, säger Erik Degerstedt, som är storkundsansvarig gentemot gruv- och stålindustrin vid Nordkalk.

I valet av teknik för koldioxidavskiljning valdes membranteknik som bland annat har fördel av att processen inte kräver tillsats av kemikalier, att den har litet utrymmesbehov, låga kapital- och driftskostnader, enkelhet och miljövänlighet, hög effektivitet och mycket gynnsam energibalans samt är fullt skalbar och modulär.

– Modulariteten har varit en avgörande faktor. Den pilotanläggning vi kör nu kan samla upp 25 procent av utsläppen i vår normala ugnsprocess och kan skalas upp till 100 procent, säger Thomas Kurtén, teknikchef vid Nordkalk.

Tekniken med membranbaserade koldioxiduppsamlings- och separationstekniker har utvecklats av det norska företaget Aqualung Carbon Capture AS. Rökgasen leds genom värmeväxlare, kyltorn och dammfilter för att sedan genom tryckfall pressas genom membran, där CO2 spjälkas bort för att sedan förvätskas.

– Vi har tagit ett viktigt steg med vår pilotanläggning. Man kan konstatera att vi nu ligger i framkant i den här utvecklingen. Men att fånga in CO2 från vår process är inte bara ett problem, något som måste tas om hand. Vi får ut ett CO2-koncentrat som visserligen kan behöva lagras i berggrunden, men som också kan bli en produkt som kan säljas, exempelvis för tillverkning av e-metanol eller till annan industri som behöver det i sin process, säger Thomas.

Nordkalk är det ledande kalkstensföretaget i norra Europa. Företaget ägs av den brittiska koncernen SigmaRoc, finns i tio europeiska länder, har verksamhet på tio orter i Sverige, bland annat Köping och säljer här bränd kalk till främst stål-, gruv- och pappersindustrin. I Köping finns en täkt, en malningsanläggning, en kalkugn och släckningsanläggning. Huvudprodukterna är kalksten, kalkstensmjöl, bränd kalk och släckt kalk.

www.nordkalk.com


Nordkalk driver en pilotanläggning för membranbaserad CO2-reducering vid sin fabrik i Köping.

Annons:
Annons:
Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår